X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Demokrasinin Gelişmesi Toplum Sağlığını Nasıl Etkiler?

Demokrasinin Gelişmesi Toplum Sağlığını Nasıl Etkiler?

İçlerinde Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Simon Wigley’in de yer aldığı bir grup araştırmacının demokrasinin; erişkin sağlığını ve hastalıklara özgül ölüm oranlarını nasıl etkilediği sorusunu temel alan çalışmaları Lancet dergisinde yayınlandı. Çalışma 46 yıllık bir süreyi ve 170 ülkeyi kapsıyor.

Çalışmanın sonuçlarına göre erişkin yaşam beklentisi , demokrasiye geçen ülkelerde, geçmeyenlere göre 10 yıllık süre sonunda ortalama %3 arttı. Ayrıca bulgulara göre; bir ülkenin ne kadar uzun süredir, ne kadar yüksek oranda demokrasiyi tecrübe ettiği, bu ülkedeki  kardiyovasküler hastalıklara, kansere, ulaşım kazalarına ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölüm oranlarındaki düşüşle  gayri safi milli hasıladan daha ilişkili görünüyor. Aynı ilişki bulaşıcı hastalıklar için geçerli değil. Bu çalışma sonuçlarından yapılan kestirim, 1995 ve 2015 yılları arasında demokratik deneyimde görülen yükselişin , kalp ve damar hastalıklarına bağlı 16 milyon ölümü  önlediği yönünde.

Yazarlar çalışmanın yorum bölümünde serbest ve adil seçimlerle güçlenen demokrasilerin otokrasilere göre mortalite sebeplerinin ortadan kaldırılmasına yönelik daha fazla kazanım yaratabileceğine işaret ediyorlar.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30235-1/fulltext

 

Atatürk Hakkında Elon Musk’ın Düşünceleri: 

Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonunu, şimdi içinde bulunduğumuz zamandan geriye bakarak değerlendirdiğimizde, yaptığı saptamaların, koyduğu hedeflerin isabetliliği, bilimsel yaklaşımla uyumu ve geleceği öngörme gücü; onun zamanının ne kadar ilerisinde bir fikir adamı olduğu gerçeğini her gün daha derinden anlamamızı sağlıyor. Bu idraktan kaynaklanan ilham günümüzün en önemli fikir önderlerinden ve gelecek tasarımcılarından girişimci ve mucit  Elon Musk’ı da etkilemiş görünüyor.

Paypal, Tesla ve SpaceX şirketleriyle adeta geleceğin mimarı gibi çalışan, bir yandan enerji sakınımına yönelik çalışmalarıyla dünyanın kaynaklarının korumaya çalışırken, diğer yandan  çok gezegenli hayat ihtimalinin  insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olabileceğini savunan Musk’un yaptıklarına bakınca, akla Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir!” sözü geliyor.

Mars’ta ilk  insan kolonisi kurmak için çalışmalarını büyük bir hızla sürdüren Elon Musk, 9 Kasım 2017’de Türkiye’ye geldiğinde Anıtkabir’i ziyaret etmiş ve sosyal medya hesaplarında  Atatürk’le ilgili iki paylaşımda bulunmuştu.

Bu paylaşımlardan birincisi “Bir Gün Bilimle Ters Düşersem Bilimi Seçin” sözüydü.

Diğer paylaşımında da Anıtkabir’in avlusunda gün batımını ve Ankara manzarasını arkasına alarak çektirdiği  fotoğrafına “Atatürk Anıtkabir” notuyla yer vermiş, sonrasında ise Atatürk’ün çiçeklerle mozolesinin bir fotoğrafını koyarak altına şu notu düşmüştü:

“Çiçekleri ben yerleştirdim.

Üç kırık kaburga 

Delinmiş bir akciğer

Ve yine de savaştı

Yurtta sulh,

Dünyada sulh için.”  

Elon Musk

 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin Sektörel Odak Toplantısı

Sürdürülebilir ve döngüsel bir ekonomi ekosistemi oluşturulması kapsamında İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKT Türkiye) 23 Mayıs 2019 tarihinde İzmir’de Türkiye Materials Marketplace projesi sektörel odak toplantısı gerçekleştirecektir. Toplantının bilimsel oturumunda yürütücüsü olduğumuz ve Avrupa Birliği ERA-COBIOTECH programı desteğini almaya hak kazanmış, 36 ay süreli ve 2 milyon avro bütçeli Rhodolive projemizi tanıtacağız.

 

Görüşlerinizi Paylaşın