X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

65+ Yaşlı Hakları Derneği

65+ Yaşlı Hakları Derneği

Prof. Dr. Kaynak Selekler

Beklenen insan ömrü uzadı ve bunun sonucu olarak toplumda yaşlı nüfus oranı giderek artmakta (bugün %6 iken 2050’de %29’a çıkması bekleniyor). Türkiye’de de yakında gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yaşlıların sağlık, sosyal yaşam ve ekonomik sorunları artacak. Bir kısım yaşlı sağlık, manevi ve maddi güç, aile ve toplum desteğiyle güzel bir yeni yaşam dönemini yaşarken; hastalık, imkansızlık, yalnızlık ile yaşlanmak korkusu yaşayanlar da var. Bireysel ve toplumsal düzeyde yaşlanmaya hazırlanmamız gerekiyor. Yaşlılığın getirdiği değişikliklere ve bazı güçlüklere hazırlıklı olmamızın birinci koşulu yaşlılarımızın şimdiki gereksinimlerini tespit etmek ve bunları karşılayacak sistemleri kurmak. Yaşlıların değişen ihtiyaçlarına toplumsal yapımızı, şehirleşme biçimimizi, hukuksal yapımızı ve sağlık sistemimizi uydurmamız gerekiyor.

Kuşaklar elele sloganıyla, yaşlılıkta yalnızlığa ve her türlü yoksunluğa son vermek, onların kulak ve sesi olmak, haklarını daha iyi tanımlamak/korumak amacıyla ve yaşlılar hakettikleri saygıyı görerek sağlıklı ve mutlu yaşasınlar diye Türkiye’de yeni bir dernek kuruldu: “65+ Yaşlı Hakları Derneği”.

Derneğin hepsi alanında uzman, öncü 23 kurucu üyesi var. Bunlar akademik hayattan hekimler, psikologlar, sosyologlar, iş hayatından eczacı, avukat, bankacı, mimar, girişimciler, sivil toplum deneyimi olan kadın ve erkek gönüllüler.

Derneğin resmi kuruluşu çok yeni. Kurucu üyelerin oluşturduğu çalışma grupları dışında, çok sayıda destek aldığı gönüllüleri ve “part time” çalışmaya başlayan genç bir profesyonel kadrosu var. Hedef ilk yıl içinde bağışlarla büyüyerek, sürdürülebilir başarının önemli ön koşullarından biri olan kalıcı bir profesyonel kadroyu oluşturmak. Çok aktif olacak ve gerçekten yaşlılar için önemli bir bilgi ve paylaşım platformu oluşturacak bir web sitesi hazırlanıyor. Yaşlı hakları konusunda uluslararası bir kongre planı ve kuşaklararası dayanışmayı da içerecek bir sosyal etkinlik projesi hazırlık aşamasında. Bir pilot çalışma modeli de normalde evinden çıkmakta zorlanan, sağlık sorunları olan yaşlılara yönelik aktiviteleri yaygınlaştırmak. Derneğin yaşlı yalnızlığını önlemek, onları daha aktif ve hayatın içinde tutmak için de girişimleri olacak.

Dernek etkinliklerini birkaç koldan yürütecek:

  1. Yaşlılığa dair tüm sorunları saptamak ve doğru tanımlamak için bilimsel araştırmalar yapmak. Bu amaçla başta kurucu üyelerin de çalıştığı Bezmi Alem, Bilgi, Boğaziçi, Hacettepe, İstanbul, Marmara Üniversiteleri gibi köklü üniversitelerle işbirliği yapılmakta.

  2. Merkezi ve yerel yönetimle, diğer sivil toplum kuruluşları ile yaşlılara hizmet vermek amaçlı işbirliği yapmak. Uluslarası kuruluşlarla da bağlantı, derneğin kuruluşundan önce yapılan araştırmalar sırasında başlatıldı.

  3. Yaşlılara hizmet verecek personel yetişmesi konusunda üniversiteler ve yaşlı bakım merkezleri ile ortak hareket etmek.

  4. Pilot uygulama alanlarında hizmetler başlatmak. Bunların İstanbul’un iki bölgesinde yapılması planlanıyor. Öncelikle yaşlılar için aktiviteler, bilgilendirme toplantıları yapılacak. Yaşlı yakınlarına eğitim toplantıları da bu aktivitelere paralel olarak yürütülecek.

65+ Yaşlı Hakları Derneği’nin Kurucu Başkanı Dr. Gülüstü Kaptanoğlu (*) Dernek ile ilgili şöyle diyor: “Derneğimizin kuruluş sürecinde de, sonrasında da kiminle bu konuda konuştuysak herkes çorbada tuzu bulunmasını istiyor. Hepimizin ya ailesinde ya yakın çevresinde kıymet verdiği bir büyüğü var, ya da o büyük kendisi, ya da birgün yaşlanabilmeyi umuyoruz.... ve sağlıklı olmak, mutlu olmak, hayatın içinde olmak, saygınlığımızı koruyarak yaşlanmak istiyoruz. Yaşlılarımız daha yalnızlaşmadan, elimizde hem onların hayatını daha yaşanılası kılacak, hem kendi geleceğimiz için birşey yapacak imkan varken elimizi taşın altına koyacağız ve sistem kuracağız. Bu emeği bugün vermezsek yarın şikayet etmeye hakkımız olmaz.”

(*) “Derneğin kuruluşunda iki kuşak elbirliği yaparak kuşaklararası dayanışmayı başlattı. Başkanlık görevini üstlenen Gülüstü Kaptanoğlu, kurucu üyelerin öğrencisidir. Kaynak Selekler tıptan, Mehmet Sever, Ender Berker Çapa'dan, Yahya Laleli ve Ender Hoca TEV jürisinden, Reşit Canbeyli Boğaziçi’nden. Keza Güsel Bilal’ın onun yetişmesinde çok katkısı var. Bazıları da mesleki olarak, örneğin Deniz İlkin. Kaptanoğlu, İlkin’in hasta yakını olarak kendisine çok şey öğrettiğini belirtiyor.”

Dernek Yönetim Kurulu:

Dr. Gülüstü KAPTANOĞLU, Başkan

Prof. Alan DUBEN, Başkan Yardımcısı

Av. Ayşe DOĞRUER, Genel Sekreter

Deniz İLKİN, Muhasip

Mehmet ATAKAN, Üye

Prof. Sevda BEKMAN, Üye

Ferhat BORATAV, Üye

Kurucu Üyeler:

Prof. İpek İLKKARACAN AJAS,

Dr. Ufuk AKIN,

Gonca ARTUNKAL,

Prof. Ender BERKER,

Güsel BİLAL,

Prof. Hale BOLAK BORATAV,

Prof. Reşit CANBEYLİ,

Prof. Banu CANGÖZ,

Prof. Rümeyza KAZANCIOĞLU,

Prof. Yahya LALELİ,

Neşe ÖLÇER,

Prof. Günay ÖZDOĞAN,

Bilge RİZVANİ,

Prof. Kaynak SELEKLER,

Prof. Mehmet Şükrü SEVER,

Rukiye DEVRES ÜNVER.

 

Görüşlerinizi Paylaşın