X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Şizofreni ve Telomer Boyu

Şizofreni ve Telomer Boyu

Genetik Tanı Merkezimizin içinde yer aldığı ve Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları Merkezi liderliğinde yürütülen, şizofreninin hızlandırılmış yaşlanma ile ilişkili olduğu hipotezini test etmek için telomer boyu ve şizofreni arasındaki ilişkinin incelendiği çok merkezli bir çalışmanın sonuçları, Nisan 2019’da Journal of Psychiatric Research dergisinde yayınlandı.

J Psychiatr Res. 2019 Apr;111:169-185. doi: 10.1016/j.jpsychires.2019.01.022. Epub 2019 Feb 8.

Psychometric liability to psychosis and childhood adversities are associated with shorter telomere length: A study on schizophrenia patients, unaffected siblings, and non-clinical controls.

Çevik B1Mançe-Çalışır Ö2Atbaşoğlu EC3Saka MC3Alptekin K4Üçok A5Sırmatel B6Gülöksüz S7Tükün A8van Os J9Gümüş-Akay G10.

1 Brain Research Center, Ankara University, Ankara, Turkey; Biotechnology Institute, Ankara University, Ankara, Turkey.

2 Brain Research Center, Ankara University, Ankara, Turkey.

3 Department of Psychiatry, Ankara University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey.

4 Department of Psychiatry, Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Izmir, Turkey.

5 Department of Psychiatry, Istanbul University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkey.

6 Department of Physiology, Gazi University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey.

7 Department of Psychiatry and Neuropsychology Maastricht University Medical Center, Maastricht, the Netherlands; Department of Psychiatry, Yale School of Medicine, New Haven, USA.

8 Center of Genetic Diagnosis, Duzen Laboratories Group, Ankara, Turkey.

9 Maastricht University Medical Centre, Maastricht, the Netherlands; Brain Centre Rudolf Magnus, Utrecht University Medical Centre, Utrecht, the Netherlands; King's College London, Department of Psychosis Studies, Institute of Psychiatry, London, UK.

10 Brain Research Center, Ankara University, Ankara, Turkey. Electronic address: ggumusakay@ankara.edu.tr.

Tipik olarak geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde belirginleşerek insanın düşüncesini, kendini hissetmesini, algılarını etkileyen ve psikoz olarak sınıflandırılan bir hastalık olan şizofreni, tüm dünyada genel popülasyonun neredeyse yüzde 1'ini etkiler.

Şizofreni belirtileri ve semptomları, halüsinasyonlar adı verilen yanlış algıları içerir. Seslerin işitsel halüsinasyonları şizofrenide en sık görülen halüsinasyonlardır, ancak etkilenen bireyler ayrıca görme, koku veya dokunma hissi halüsinasyonları da yaşayabilir. Hastaların genellikle okulda, işte ve sosyal ortamlarda çalışma yeteneğini azalır. Düzensiz düşünce ve konsantrasyon, uygun olmayan duygusal tepkiler, düzensiz konuşma ve davranış, kişisel hijyen ve günlük görevlerde zorluklar da ortaya çıkabilir. 

Birçok gendeki varyasyonların şizofreni gelişme riskine katkıda bulunması muhtemeldir. Çoğu durumda, her biri küçük bir etkiye sahip olan çoklu genetik değişiklikler, bozukluğu geliştirme riskini artırmak için birleşir. Bu genetik değişikliklerin şizofreni ile ilgili yolları iyi anlaşılmamıştır ve bu hastalığın genetiği aktif bir araştırma alanıdır.

Şizofreni, Alzheimer hastalığı gibi demans hastalarında meydana gelen aynı fiziksel değişikliklerle ilişkili değildir. Bununla birlikte, son zamanlarda, şizofreninin hızlandırılmış yaşlanma sendromu olduğu öne sürülmektedir. Hastaların yaşam beklentilerinin, genel popülasyondan ortalama 15-25 yıl daha kısa olduğu ve bunun yüksek sigara içme oranları, madde kullanımı, antipsikotik tedavinin metabolik yan etkileri ve olumsuz belirtilerden kaynaklanan sağlıksız yaşam tarzı ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Öte yandan, dış faktörlerin şizofrenideki kısaltılmış yaşam süresini tam olarak açıklayamayacağı ve artan mortalite oranlarının somatik bozukluklarla ilişkili olabileceği öne sürülmüştür.

Şu anda, hızlandırılmış yaşlanma için özel bir test yoktur ve telomer uzunluğu hücresel yaşlanmanın mevcut en iyi biyobelirteçini temsil edebilir. Telomerler, genetik materyalin bütünlüğünü koruyan özel komplekslerdir ve hücrelerin çoğaltma kapasitesini belirleyen biyolojik bir zaman kaydedici olarak işlev görürler.

Bu çalışmada şizofreninin hızlandırılmış yaşlanma ile ilişkili olduğu hipotezini test etmek için telomer boyu ve şizofreni arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma verisi, psikoza yatkınlığın daha kısa telomer boyu ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ancak bu bulguların hastalarda telomer kısalmasına ve etkilenmeyen kardeşlerinde telomer uzunluğunun korunmasına katkıda bulunan yaşam tarzı faktörleri, kan stres hormon seviyeleri, proinflamatuvar sitokinler, oksidan / antioksidan durum ve telomeraz aktivitesi gibi fizyolojik mekanizmaları değerlendiren daha geniş ölçekli çalışmalarla desteklenmeye ihtiyacı vardır.

GENETİK GEÇİŞLİ MEME KANSERİ

Ajlan Tükün

Düzen Laboratuvarlar Grubu
Genetik Tanı Merkezi

Meme Kanserinde Profilaktik Mastektomi

22.Haziran.2019
ANKARA

Sunuşun Tamamını Okumak İçin Lütfen Tıklayınız!

 

Görüşlerinizi Paylaşın