X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Koruyucu Ailelik Röportajı

Koruyucu Ailelik Röportajı

Artı Bir Çocuk Dünyayı Değiştirir!

 İdil Seven

KIRMIZI ÇOCUKLAR DERNEĞİ desteğe ihtiyacı olan çocuklara sağlık ve eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda yardım eli uzatan, maddi ve manevi destek sağlayan, 2018 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. Dernek devlet koruması altında olan üniversite öğrencisi gençlere maddi, psikolojik, gıda ve kıyafet desteği veriyor.

Koruma altındaki çocukların bedensel, eğitsel, psikososyal yönden sağlıklı bir birey olması, iyi alışkanlıklar kazanıp, sevgiyle büyüyerek hayata hazırlanmasını sağlamak derneğin en önemli amaçları arasında yer alıyor.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra depremden etkilenen çocuk ve gençler ile “OYUN İYİLEŞTİRİR” sloganıyla “KIRMIZI ÇATI ÇOCUK VE DESTEK MERKEZİ” dernek öncülüğünde 23 Nisan 2023 tarihinde kuruldu ve bölgedeki çocuklara fayda sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Kırmızı Çocuklar Derneği’nin kurucusu Simay Bülbül Sarıpınar’ın kendisi de bir KORUYUCU ANNE. Derneğin hikayesi de onun koruyucu ailelik yolculuğu ile başlıyor!

“ARTI BİR ÇOCUK DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR” diyerek çıktığı bu yolda yüzlerce çocuğun hayatına dokunuyor, dezavantajlı çocuklara özellikle eğitim alanında imkan sağlanması için canla başla çalışıyor.

23 Nisan özel sayımızda, son derece önemli ve hassas bir konu olan KORUYUCU AİLELİK konusuna dikkat çekiyor, Simay Bülbül Sarıpınar ile Kırmızı Çocuklar Derneği’nin hikayesini bu özel röportajımızda sizlerle paylaşıyoruz.

Çünkü biz de inanıyoruz ki, ARTI BİR ÇOCUK DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR!

KORUYUCU AİLE TAM OLARAK NEDİR?


Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde kendi aile ortamlarında paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

Simay Bülbül’ün koruyucu ailelik yolculuğu önemli bir kayıp ile başlıyor…

Babamı kaybettikten sonra bir yas süreci yaşadım ve babamın çocuklarla olan deneyimlerinden dolayı bana kalan öğretiler ile yapılabilecek şeyleri arayışa girdim. Bu dönemde Darülaceze’de yaklaşık 3 yıl boyunca devlet koruması altındaki çocuklara gönüllü annelik yaptım.

Bu süreçte neredeyse her gün gittiğim Çocuk Esirgeme Kurumu’nda 6 erkek çocuğuyla gönüllü olarak ilgilendikten sonra eşimle aldığımız karar sonucunda koruyucu aile olma yolunda ilerlemeye başladık.

Bunun için gerekli işlemleri başlattıktan sonra daha önce gönüllü annelik yaptığım oğlumun koruyucu ailesi olduk.

✔️ Tam da koruyucu ai̇leli̇k süreci̇ni̇zde si̇z de hami̇le olduğunuzu öğrendi̇ni̇z ve bi̇yoloji̇k olarak da anne oldunuz. hem koruyucu anne, hem bi̇yoloji̇k anne olmak nasil bi̇r deneyi̇m? bu süreç si̇ze neler hi̇ssetti̇rdi̇?

İkisi asla birbirinden ayrı olan kavramlar değil.  Herkesin bana dediği bazı şeyler var. “Çok büyük sevap işlediniz, bir çocuğu kurtardınız.” Aslında dünya, bu dünya değil. Ben sadece onun hayatını kurtarmak adına bunu yapmadım. Zaten bu böyle gelişmedi. O da benim ve eşimin hayatına bir hediye olarak geldi. Ben ona muhteşem bir hediye diyorum.

Her gece oğlumla birbirimize teşekkür ederiz. Ben “Anneciğim biz iyi ki birbirimizi bulmuşuz” diyorum. Çünkü hayatımı bambaşka değiştirdi. Bir biyolojik oğlum var, bir de o var. Arasında bir fark var mı derseniz, benim için gerçekten hiçbir fark yok. Çünkü gerçekten annelik kan bağıyla olan bir şey değil ve o benim için hayatımdaki en güzel hediyelerden biri.

✔️ Oğlunuz i̇le i̇lk tanışma anınız nasıldı? Kısaca anlatabi̇li̇r mi̇si̇ni̇z?

Darülaceze’ye gönüllü anne olarak başladığımda 6 küçük erkek çocuğunun olduğu bir sınıfa gittim. Hepsi birbirinden kıymetli çocuklardı. Yaklaşık 2 sene boyunca da onlara gönüllü annelik yaptım. O zamanlar oğlum 2 yaşındaydı. Ve biz zaman içerisinde birbirimizle çok büyük ve farklı bir bağ kurduk. Şimdi 12 yaşına giren bir delikanlı oldu.

 ✔️ Koruyucu ai̇leli̇k süreci̇ nasıl başlıyor?

Başvurunuzu il müdürlüklerine şahsen, e-devlet üzerinden ya da bakanlık web sayfası üzerinden yapabilirsiniz. Sürecin başlaması için gerekli evraklarınızı vermeniz gerekiyor.

 

  ✔️ Başvurulardan sonra süreç nasıl işliyor? Ne kadar sürüyor?

Koruyucu Aile Yönetmeliği kapsamında ailelerden sağlık raporu, adli sicil kaydı, öğenim belgesi, gelir belgesi gibi çeşitli belgeler isteniyor. Bununla birlikte çocuk ile koruyucu aile ilişkileri açısından önem taşıyan temel mesleki değerlendirmelerine esas oluşturacak incelemeler yapılıyor. Süreç 6 ay ila 2 sene arasında sürebiliyor. Bakanlık bu süreçte oldukça titiz çalışıyor ve çocuğun üstün yararına olabilecek her türlü fiziksel, psikolojik, maddi olanakları değerlendiriyor.

✔️  Çocuk seçme hakkı oluyor mu?

 İstediğiniz çocuk için cinsiyet ve yaş aralığı belirleyebiliyorsunuz ancak size ve ailenize en iyi uyum sağlayabilecek çocuğun özellikleri hakkında bakanlık yönlendirme yapıyor. Burada çocuğa üstün yarar en gözetilen husus.

Ama ben özellikle bu hususta koruyucu aile olmak isteyen herkese şunu net söyleyebilirim ki kurumdaki her çocuk bir şekilde bir ailenin yanına gitmeyi bekliyor, burada yetkililerin sizinle uyum sağlayabilecek çocuğu size yönlendireceklerinden emin olabilirsiniz.

✔️ Çocukların bi̇yoloji̇k ai̇leleri̇ i̇le olan i̇li̇şki̇leri̇ hassas bi̇r konu. Bu konu ile ilgili süreç nasıl yürütülüyor? Sizin bu süreciniz nasıl?

Koruyucu aileler çocukların biyolojik aileleri ile asla görüşmüyorlar. Çocuğu kuruma teslim ediyoruz ve aile veya ebeveynlerden biri ile görüşmesi gerekiyorsa bu bizim olmadığımız bir ortamda gerçekleşiyor. Görüşme sonrası çocuğu yine kurumdan teslim alıyoruz. Burada hem çocuğun hem de koruyucu ailelerin mahremiyet alanları gözetilmek zorunda.

✔️ Koruyucu ai̇le olmak toz pembe bi̇r süreç mi̇? Koruyucu aile olmak isteyenler neler beklemeliler?

Koruyucu ailelik aslında bir çocuğun büyüme yolculuğunda onun bir yuvaya ihtiyaç duyduğu zamanlarda eşlikçilik yapmak olarak benimsenmeli. O da canınızdan bir evlat. Ancak koruyucu ailelikte bazen çocukların biyolojik ailelerine geri dönme ihtimalleri oluyor. Belki aile mevcut koşullarını düzene sokmuş oluyor, hapishanede olan ebeveyni çıkınca çocuğu ile birlikte bir yaşam kuruyor gibi örnekler verebilirim.

Bu yol tabii ki çok kolay değil ama kendi doğurduğumuz çocuklar ile bile ne süreçler yaşıyoruz, dolayısıyla aklımızda olması gereken tek şey çocukların bir aile yanında, sevgi ve güven ortamında yaşamaya hakları var. Onların gelişimlerine, büyümelerine, iyileşmelerine tanıklık etmek bence paha biçilmez.

KORUYUCU AİLELİK VE EVLAT EDİNME ARASINDAKİ FARK NEDİR?


Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir. Durumu evlat edindirilmeye uygun bir çocukla, durumu evlat edinmeye uygun kişi/eşler arasında hukuki bağlar sağlanarak çocuk ebeveyn ilişkisinin kurulmasına evlat edinme denir.

Koruyucu ailelikte ise çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğu devlet ile paylaşılırken çocuğun velayeti biyolojik ailesinde kalır.

✔️ Türki̇ye koruyucu ailelik konusunda şu anda nasıl bi̇r noktada?

Deprem felaketi ile gündeme gelen anne babasız kalan çocuk haberleri koruyucu ailelik kavramının tüm Türkiye’de farkındalığını artırdı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koruyucu aileliğin yaygınlaşması için çok ciddi çalışmalar düzenliyor. Genel sistemin iyileştirilmesi ve farkındalık için çalıştaylar düzenleniyor. Biz de bu çalışmalara dernek olarak katılıyoruz.

✔️ Bi̇raz da Kırmızı Çocuklar Derneği’nden bahsetmek i̇sti̇yoruz. Bu dernek nasıl doğdu?

Koruyucu aile olduktan sonra Çocuk Esirgeme Kurumu’na münferit olarak yeniden gitmeyi düşündüm ama aynı sisteme dönmenin bana yeterli gelmeyeceğini anladım. Kıymetli bir çevrem olduğu için, onların da katkı sağlayacağı daha büyük bir şey yapmam lazımdı. Artık daha çok çocuğa ulaşabilmek için bir dernek kurup yaptıklarımızı kurumsallaştırmaya karar verdik ve hemen kollarımızı sıvadık. Kısa bir sürede kırmızı çocuklar derneği doğdu.

✔️ Dernek neler yapıyor?

Kırmızı Çocuklar Derneği bizim dezavantajlı çocuklar dediğimiz koruma altındaki çocuklarla ilgilenmek üzere kuruldu.

İlk misyonumuz bu çocukların ailelerin yanında yaşaması için koruyucu ailelik farkındalığını anlatmak.

İkinci misyonumuz yuvalarda yaşayan 3-18 yaş arası çocuklarla çeşitli etkinlikler yaparak onların yuva hayatlarını renklendirmek.

Üçüncü misyonumuz on sekiz yaşında yuvadan çıkan, koruması kalkan veya koruması devam eden gençlerimiz için projeler üretmek.

Bu misyonlar doğrultusunda Bilim ve Tasarım Merkezi, Velim Olur Musun, İlham Yolculuğu gibi çeşitli projeler gerçekleştiriyoruz.

6 Şubat depremiyle birlikte hayatımıza Kahramanmaraş eklendi. “OYUN İYİLEŞTİRİR” sloganıyla çok kısa sürede KIRMIZI ÇATI Çocuk ve Gençlik Destek Merkezi’ni açtık.

Bu proje aslında hayal ettiğimizden çok daha iyi şeyler yapmamıza vesile oldu. Bizler daha önce travmalı çocuklarla olan deneyimlerimizden yola çıkarak özellikle iyileşmenin “SÜREKLİ” bir çalışmayla mümkün olacağını biliyoruz. Tüm projelerimizde tek sefere mahsus yapılan etkinliklerin çocuğa faydadan çok zarar getirdiğini gözlemledik.

KIRMIZI ÇATI projemizde çocukların depremde yaşadıkları kayıplar, travmalar ile başa çıkabilmeleri için oyun ve oyuncağın gücünü kullanarak iyi olma hallerini desteklemek amacıyla kalıcı bir yer yaptık. Buna gönülden destek veren çok kıymetli hem bireysel hem kurumsal destekçilerimiz oldu. Kırmızı Çatı 23 Nisan 2023’de kapılarını açtı. 1 Haziran itibariyle eğitmenlerimizle faaliyetine başladı.

Bizler haftanın beş günü, günde iki kez 4 – 17 yaş aralığındaki çocuklarımızla etkinlikler ve atölyeler yapıyoruz. Tüm etkinliklerimiz belli bir müfredat çerçevesinde, alınan raporlamalar ve çıktılar ile her ay çocukların bilişsel, duygusal ve akademik gelişmelerine göre güncelleniyor.

Kırmızı Çatı oyunla öğreten bir merkez. Alanında uzman sanatçılar, terapistler, iş insanları, tasarımcılar, eğitmenleri Kırmızı Çatı’ya götürerek hem çocuklar ile hem de anneleriyle buluşarak annelerin de iyi olma hallerini destekliyoruz.

Burada hedefimiz sadece çocukları iyileştirmek değil, bütüncül bir şekilde tüm ailenin iyileşmesine yardımcı olmak.  Bu yolda Kahramanmaraş’ta proje ortağı olabileceğimiz her sivil toplum kuruluşu veya kurumla işbirliği yapıyoruz.

✔️ Hayatının çok büyük bi̇r bölümünü çocuklara adamış ve hayatını çocuklarla i̇ç i̇çe geçi̇ren bi̇r bi̇rey olarak si̇zce çocukları en çok mutlu eden şey nedi̇r?  Çocuklar ne bekli̇yor ve bi̇z onların geleceği̇ i̇çi̇n ki̇şi̇sel çabalarımızla ne yapabi̇li̇ri̇z?

Çocukları en mutlu eden tek şey sevgi ve ilgi. Her çocuk eşit şartlarda yaşama ve sevme- sevilme hakkına sahiptir. Bu nedenle her birey kendi zamanında, bütçesinde veya mesleğinde bu çocuklar için en az bir şey de olsa yapabilmeli.

✔️ Gönüllüler Kırmızı Çocuklar Derneği’ne nasıl destek olabilir?

Derneğimize üyelik dışında da katkı sağlayabilirsiniz. Bunun için gönüllülük esasına dayalı bir sistem oluşturduk. 

Derneğimizin temel faaliyet alanına yönelik amaçlarımızı gerçekleştirmek için siz de gönüllümüz olabilirsiniz.

18 yaşını doldurmuş herkesin başvuracağı gönüllülük çerçevesinde, derneğimize çeşitli alanlarda destek olabileceğiniz gibi etkinliklerde de bize yardımcı olabilirsiniz.

  GÖNÜLLÜ OLARAK NELER YAPABİLİRSİNİZ?

İletişim Gönüllüsü: Kırmızı Çocuklar Derneği’nin vizyon ve misyonunu çevrenize anlatarak dernek faaliyetlerini daha geniş kitlelere duyurabilirsiniz.
Kaynak Geliştirme Gönüllüsü
: Dernek faaliyetlerini yürütebilmek adına yeni projelerde kullanılmak üzere kaynak yaratıp destek olabilirsiniz.
Proje Gönüllüsü
: Derneğimiz nezdinde yapılan kısa veya uzun dönem projelerde çeviri, proje yazımı, insan kaynağı olarak bize destek verebilirsiniz. Derneğimizin misyonuna uygun olmak şartıyla kendi projenizle bize başvurup ortak bir proje de gerçekleştirebiliriz.
Bağışlar: Düzenli bağış ya da tek seferlik bağışlar ile bağışçımız olabilirsiniz. Doğum günü veya özel günüze göre kampanya oluşturarak derneğimize bağış sağlayabilirsiniz.
Sponsorluklar:
Derneğimizin sosyal sorumluluk projelerimize destek olmak adına sponsor olabilirsiniz.

Derneğimiz, yurt çıkışlı çocuklarımızın ev kurmaları, Sevgi Evleri’nde oluşan ihtiyaç listelerinin alınması, yurt çıkışlı bireylerin ve varsa çocuklarının genel ihtiyaçların karşılanması konusunda aktif olarak çalışıyor. Taşınma esnasında oluşan kargo bedeli, eşya alımı, nakliye gibi giderlerinin karşılanması konularında şirket, kurum ya da birey olarak sponsor olabilirsiniz.

Kırmızı Çocuklar Derneği ile www.kirmizicocuklardernegi.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.


 

 

Görüşlerinizi Paylaşın