X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Antibiyotik Farkındalığı Günü

Antibiyotik Farkındalığı Günü

“Akılcı İlaç Kullanımı” uluslararası bir konudur. Antibiyotik direncinin önlenmesi bunun önemli bir kısmıdır ama onunla sınırlı değildir. İlaçlarda bir kimyasal madde olup  tüm kimyasallar bu kavram içine girer. Kimyasallar da antibiyotikler gibi doğrudan veya tüketim maddeleri aracılığıyla  tüm canlıların yapısında yer almakta  bizleri ve dolaylı olarak da gelecek nesilleri, bu günden etkilemektedir. Son yıllarda ülkemizde de“Akılcı İlaç Kullanımı” konusunda toplumda bilinç yerleştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

-  Antibiyotikler:  Bu konuda AB  üye  ülkeleri  sağlık  bakanlıkları  ve  bakanlığımız  dahil  beraberce;  gereksiz kullanımı  azaltmak  için  reçetesiz  satışa  müsaade  etmedikleri,  hekimlerin  de  enfeksiyon  başlamadan antibiyotik  yazmamaları  konusunda  çalışmalar  sürmesine  rağmen;  başta  yakınlık  veya  alışkanlık nedeniyle gereksiz (CRP, Procalsitonin gibi belirteçler yükselmeden) zorlamalarla antibiyotiklerin temin edildiği, hatta antibiyotik yazmayan, hem de güçlüsünü, hekimin makbul sayılmadığı belirlendiğinden, topluma  yönelik  “antibiyotik  niçin,  ne  zaman,  ne  kadar  ve  ne  sürede  kullanılmalı,  nasıl  kesilmeli” yönünde ikna edici eğitimler artırılmalıdır.

Herhangi bir farmasotik (ilaç veya gıda takviyesi) kullanımı reçeteli veya reçetesiz:   Reçeteli kullanılan ilaçlarda kullanım nedenleri belirlenerek sebeplerin oluşmaması veya daha düşük ilaç ile daha üretici/etkin yaşam tarzı nasıl sağlanabilir  eğitilebilsin. Reçetesiz ilaçlar ile ilgili olarak da hangi gurup ilaçların neden kullanılmaması veya kısıtlı  kullanılması yönünde yaklaşımlarda bulunabilelim. Mesela çok yaygın kullanılan KALSİYUM’un bazı  genetik polimorfizimleri olan şahıslarda kalp spazmı riskinin arttığı veya sentetik Vit-B12  (cyanocobalaminin) kullananlarda doğal kullananlara nazaran metabolize edilmeden daha uzun süre  kaldığı hedefli olarak anlatılmalı.

Kullandığımız  gıdalardaki  kimyasallar  (haşere  ilaçları,  dolgu  ve  koruyucu  maddeler)  gıda  tüketen hepimizin  bu  ajanlar  konusunda  üreticiden  bilgi  sormamız  önemlidir.  Tarım  bakanlığından  varsa  bu bilgilerin  etiket  de  yer  aldığının  güvencesini  alıp,  bu  ürünlerin  tercih  edilmemesi  yönünde  toplumun uyarılması gerekir.

 

Görüşlerinizi Paylaşın