X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Yüzme Havuzunuzda Neler Var?

Yüzme Havuzunuzda Neler Var?

Çocuklar içinde saatlerini geçirecekleri bir havuzun hayali ile karnelerini aldılar, hava ısındıkça kendimizi havuzun serin sularına atmayı kim istemez ki.  Ama gelin görün ki havuzu seven sadece biz değiliz. Virüsler (örn: hepatit A ve norovirüs gibi), bakteriler (Örn: Shigella,E. coli ) ve parazitler  (örn: Cryptosporidium ve Giardia )  de tıpkı bizim gibi yüzme havuzlarında vakit geçirmeye bayılıyorlar. Bu havuz seven mikroorganizmaların ortak özellikleri de ishal, bulantı, kusma ve mide krampları gibi gastrointestinal sistem dediğimiz mide bağırsak sistemini etkilemeleri.

Tahmin edebileceğiniz gibi havuza yerleşen bu minik organizmalar havuzu biz kirlettiğimiz için oradalar. Başka bir deyişle gaita bulaşına neden olmamızla. Enfekte bir kişinin gastrointestinal kanalında yaşayan ve mutlu bir şekilde çoğalan bu minik canavarlar gaita ile dışarı çıkarlar. Ve doğru temizlik yapılmaz ise havuza bulaşırlar. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, doğru temizlik yapılmadığı takdirde hepimiz ortalama olarak yaklaşık 0.14 gram gaita taşıyoruz. Bunu da girdiğimizde havuza bulaştırıyoruz. Hepimiz havuzu kullanan herkes bu gaita bulaşına katkı sunuyor. Daha kötüsü, bir bebek veya yürümeye başlayan bir çocuk suya daha fazla gaita bulaştırabilir. Sorun değil ben bu suyu yutmuyorum diyebilirsiniz ama 2006’daki bir çalışma, 45 dakikalık bir yüzme sırasında yetişkinlerin ortalama olarak 37 mililitre (yaklaşık iki çorba kaşığı) su yuttuğunu ortaya çıkardı. Çocuklar ise bu miktarın iki katı yutuyordu. Suyu yuttuktan sonra mikroorganizmalar yeni ev sahiplerinin gastrointestinal kanallarına sinsice yerleşir ve işte ishal oldunuz!

Elbette bütün bunlar bir daha asla bir yüzme havuzuna girmemek için bir neden değil. Virüsler ve bakteriler klorlama dahil uygun, düzenli dezenfeksiyon rejimleriyle kontrol altına alabiliriz. Eğlence amaçlı yüzme havuzlarında su kaynaklı hastalıkların salgınların nedeni kesinlikle yetersiz klorlanmış veya klorlanmamış su ile ilişkilendirilmiştir. Birçok insan klorun anında mikrop öldürdüğünü düşünür. Aslında, durum pek öyle değildir. Mikroorganizmaya bağlı olarak aynı miktarda klorun çalışması için gereken süreler değişir. Klor, E. coli gibi bakterileri bir dakikadan kısa sürede öldürür, ancak hepatit A virüsünü yaklaşık 16 dakika içinde öldürür. Diğer taraftan, özellikle klor ile dezenfeksiyona dirençli iki inatçı mikroorganizma vardır; Cryptosporidium ve Giardia. Klorun Giardia'yı öldürmek için 45 dakikaya, Cryptosporidium'u öldürmek için 10 güne ihtiyacı vardır. Cryptosporidium ve Giardia oldukça bulaşıcıdır. Sert bir dış kaplama sayesinde, hem Cryptosporidium hem de Giardia vücut dışında uzun süre (haftalar ya da nemli bir ortamda bir ay) yaşayabilir. İshalin en önemli nedenlerinden olan bu iki parazitin bulaştığı suyu yutacak kadar talihsizseniz, ishal, şişkinlik, ateş, bulantı ve kusma gibi çeşitli semptomlar yaşayabilirsiniz. Bütün bunlar oldukça nahoş semptomlardır ve özellikle çocuklarda veya hamile kadınlarda şiddetli dehidratasyon tehlikesi yaratmaktadırlar. İshal olan bir kişi 100 milyon adet Cryptosporidium taşıyabilir ve büyük bir havuza kirletecek kadar mikrop bulaştırabilir ve sizin hastalanmak için sadece 10 mikrop yutmanız yeterli olur.

Gaita bu kadar sorun çıkarırken idrarın steril olduğu kabul edilmektedir. Ama unutulmaması gereken günümüzde yaygın olarak idrar yolu enfeksiyonu olan insanlarda idrarın yüksek bakteri içerdiğidir. Bununla birlikte, idrarda bulunan bakterilerin klora karşı duyarlı olmaları nedeniyle su içinde idrar bulunması ile hastalanma ihtimaliniz düşüktür.

Havuzları bizimle paylaşan mikroorganizmalar sadece sindirim sistemimizi etkilemez, araştırmalar, birçok insan tarafından paylaşılan yüzme havuzlarının birçok enfeksiyon için risk taşıdığını göstermektedir; kulak ve göz enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları

Cilt ve mantar enfeksiyonları, yüzme havuzlarında bulunan en yaygın bulaşıcı hastalık türüdür. Açık yaralardaki bakteriler, derideki mantar ve bakteriler su ile kolayca bulaşabilir ve özellikle çocuklar gibi hassas cilde sahip olanlar için zararlı olabilir. Bu nedenle, potansiyel bakterilere maruz kalmamak için yüzme havuzunu kullanırken hijyen önlemleri uygulamak önemlidir. Yüzme bonesi kullanmak, duş almak ve ayaklarınızı dezenfektan ile yıkamak, havuza girmeden önce herkesi mutlaka uyması gereken önemli önlemlerdir.

Ayrıca, ishal, idrar yolu enfeksiyonu veya açık yara varsa, yüzme havuzuna girmemelisiniz. Doğal olarak dezenfekte edici özelliklere sahip olan tuzlu sudan farklı olarak, havuzlar kendilerini dezenfekte edemezler ve bazen uygun şekilde klorlanmazlar. 

Kulak enfeksiyonları;

Pseudomonas aeruginosa'nın neden olduğu kulak enfeksiyonları da havuz enfeksiyonlarındandır. Bu organizma cilt (folikül) ve mukoza enfeksiyonlarından ve kulak enfeksiyonlarından, özellikle de tedavisi zor olanlardan sorumludur. Su sıcaklığı 26°C'den yüksek olduğunda ve dezenfeksiyon seviyelerinin yetersiz olduğu havuzlarda çok daha hızlı çoğalır. Isıtılmış spa havuzlarında salgınlara neden olur.

Kulak enfeksiyonları, yüzdükten sonra kulağın içinde kalan sudan kaynaklanır. "Yüzücü Kulağı" adı verilen dış kulak yolu enfeksiyonu, erken çocukluk döneminde yaşanan dış kulak yolu enfeksiyonu ile aynı değildir. Yaygın semptomlar kaşıntı, kızarıklık, kulağın şişmesi, kulağa baskı uygulandığında ağrı, işitmenin bozulması, kulaklarda çınlama ve kulakta dolgunluk hissidir.

Kulak enfeksiyonlarından korunmak için:

  • Kulaklarınızın mümkün olduğunca kuru olduğundan emin olun.
  • Suya girmeden önce kulak tıkaçlarını kulaklara yerleştirin.
  • kulak kanalınızda su kalmamasını sağlamak için, başınızı sağa ve sola çevirin.
  • Başınızı mümkün olduğunca kuru tutmaya çalışın.
  • Kulaklarınızı uygun şekilde kurutmak için havlu kullanın.
  • Kulaklarınızda hala su kalmışsa, dış kulak yolundaki havayı kurutmak için bir saç kurutma makinesi kullanmayı deneyin. Kurutucunun en düşük sıcaklıkta ve fan hızında olduğundan emin olun.
  • Kulaklarından birkaç santimetre uzakta tut.
  • Kulak kanalında pamuklu çubuk veya kulak çubuğu kullanmayın. Bu tür nesneler dış işitsel kanalınızı enfeksiyonlara karşı koruyan balmumuna zarar verebilir.
  • Tahriş, kaşıntı, kızarıklık ve ağrı hissederseniz doktora başvurun.

Göz enfeksiyonları;

Mikroorganizmalar dışında, havuzdaki klor da gözü tahriş ettiğinden gözde konjuktivit oluşabilir. Bakteriyel konjuktivit; bulanık görme, klorun neden olduğu kimyasal konjuktivit ise gözlerde kızarıklık ve ağrıya neden olur. Havuzda yüzdükten sonra bu belirtileri yaşarsanız, su altı gözlükleri kullanabilirsiniz. Belirtileriniz kötüleşirse doktora gitmeniz gerekir.

İyi haber şu ki, bu mikropların çoğu, havuz suyunun dezenfekte edilmesinde kullanılan en yaygın kimyasal olan klor tarafından öldürülür. Havuz sahipleri, havuzlarının doğru bir şekilde muhafaza edildiğini ve yaz boyunca temiz olduklarını kontrol etmelidir. Bir havuzun kloru, pH seviyeleri veya diğer dezenfeksiyon sistemleri uygun şekilde korunmazsa, kimyasallar işlerini düzgün yapamaz. Bu nedenle, havuz sahiplerinin ihtiyaç duyulduğunda kimyasalları düzenli olarak ayarlaması çok önemlidir. Havuz filtreleri de düzgün çalıştıklarından emin olmak için dikkatlice muhafaza edilmelidir. Havuz filtreleri, havuz kullanımına bağlı olarak günde en az 8-12 saat çalıştırılmalıdır.

Bazı mikroorganizmalar için Klor yeterli olmayacağına göre havuz kullanımda uyulması zorunlu başka ufak kurallar koymak, önlemler almak gerekecektir. Bu ortak önlemler mikropları havuzdan uzak tutmak için hepimizin sorumluluk alması gerektiği anlamına gelir:

  • Klor seviyesi ve temizliğinden emin değilseniz yüzme havuzlarını kullanmayın. Uygun su sirkülasyonu olmayan veya uygun bir klorlama sistemine sahip olmayan havuzlardan kaçının
  • Çok kalabalıksa yüzme havuzunu kullanmayın.
  • Son zamanlarda ishal olmuşsanız sudan uzak durun,
  • Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
  • Havuza girmeden önce ve sonra duş alın.
  • Havuz suyunu yutmayın ve suyun ağzınıza girmesine izin vermeyin.
  • Havuzda evcil hayvanlara izin vermeyin.
  • İki yaşın altındaki bebekler suya ve hastalıklara karşı savunmasız olduklarından, havuzda yüzmelerine izin vermeyin.
  • Sık sık tuvalet molaları için küçük çocukları almak
  • Havuza girmeden önce duş almak
  • Havuza giren bebekler için yüzme bezleri kullanmak ve bunları sık sık değiştirmek
  • Yüzmeye başlamadan önce çocuklarını iyice sabun ve suyla yıkayın.
  • Bir çocuğun bezini değiştirdikten sonra ellerini sabun ve suyla yıkayın.
  • Yüzdükten sonra ıslak mayolarınızı veya bikinilerinizi değiştirin.
  • Havuzda yüzdükten sonra kendinizi iyice kurulayın.
  • Havuza sokak ayakkabısı veya terliklerle girmeyin.
  • Havuza girmeden önce su altı gözlükleri, yüzme başlıkları ve kulak tıkaçları kullanın.
 

Görüşlerinizi Paylaşın