X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Yerçekimsiz Ortamın Zorlu Savaşçıları


Yerçekimsiz Ortamın Zorlu Savaşçıları

Uzay çalışmalarının hız kazanması ve uluslararası uzay istasyonlarının aktif olarak kullanılır hale gelmesiyle, günümüzde, tüm insanlık için olmasa da, en azından astronotlar için uzayda, kısa sürelerle de olsa, yaşamak bir hayal değil.

Uzayda, yer çekimsiz ortamda günlük hayat, elbette dünyadakinden daha farklı. Astronotların beslenmeleri, tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri, idrar ve dışkılarını toplamaları gibi faaliyetlerin hepsi, aslında çok ciddi ön hazırlıkların, teknolojik çabaların sonucunda oluşturulan ve her an geliştirilmeye açık süreçler. Bu süreçler esnasında astronotların sağlığını ve yaşadıkları mikroçevreyi korumak temel esas. Astronotların enfeksiyona yakalanmalarını önlemek de yaşamsal öneme sahip.

Bu gerekliliklerden hareketle, yerçekimsiz ortamda bakteri davranışlarını incelemeye yönelik çeşitli deneyler yürütülmekte. New York’taki Rensselaer Politeknik Enstitüsü kontrolünde, uzay mekiği Atlantis’te yapılan bir çalışma; idrar yolları enfeksiyonu etkeni ve tedavisi zorlu bir bakteri olan Pseudomonas aeruginosa’nın, uzayda, yerçekimsiz şartlardaki kültür ortamında, besin maddeleri kısıtlandığında, dünyadakine göre daha fazla çoğalma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu. Besin maddeleri varlığında, kültür ortamında P. aeruginosa hem dünyada, hem de uzayda yerçekimsiz şartlarda benzer bir çoğalma davranışı gösteriyor. Bakteri üremesi için gereken besin maddeleri kısıtlandığında, dünyada beklenen bakteri davranışı bu mikrobun çoğalmasının azalması yönünde. Elde edilen bulgular da bunu desteklemekte. Oysa deney sonuçlarına göre, uzayda, yerçekimsiz ortamda durum bunun tam tersi olarak gerçekleşmekte, yani bakteri hızla çoğalmaya devam etmekte.

Bu deney sonuçları; gelecekte astronotların yüzleşmek zorunda kalabilecekleri önemli bir sorunun ipuçlarını veriyor: Zorlu uzay bakterileri.

Yakın sayılabilecek bir gelecek için Mars’a insanlı uzay aracı gönderme tasarıları üzerinde çalışan bilim ekiplerinin, yerçekimsiz ortamda, insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturabilecek bakterileri de hesaba katmaları gerekiyor.

Kaynak:

Kim W, et al. Effect of spaceflight on Pseudomonas aeruginosa final cell density is modulated by nutrient and oxygen availability. BMC Microbiol. 2013;13:241.

 

Görüşlerinizi Paylaşın