X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Türkiye’den Gelen Turistte Ölümcül Bakteri

Türkiye’den Gelen Turistte Ölümcül Bakteri

Haber kanallarına düşen Almanya’da sağlık ile ilgili bir haber Türkiye ile ilişkisi nedeniyle özellikle dikkat çekti. Haber;

Türkiye’den gelen turistte ölümcül bakteri!

Türkiye tatilinden dönen bir hastanın taşıdığı bakteri Kiel Üniversite Hastanesi’nde onlarca hastaya yayıldı. Ölen 11 hastada bakteri tespit edildi.

21 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında kendisiyle birlikte aynı bakteriyi taşıdığı tespit edilen hastanedeki on hasta daha yaşamını yitirdi.

Hastane yetkilileri vakalardan dokuzunda bakterinin ana ölüm nedeni olmadığını belirtiyor. Cumartesi akşamına kadar yaşları 27 ile 88 arasında değişen 27 hastada neredeyse tüm antibiyotik türlerine karşı bağışıklığı olan “Acinetobacter baumannii” tespit edildi” şeklinde.

İlgi uyandıran bu konu hakkında merak edilebilecek sorular ve yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz

Bu Bakteri Nerede Bulunur?

Acinetobacter türleri doğada ve hastane ortamlarında yaygın olarak bulunan bakterilerdir. Çevre koşullarına dayanıklıdır, nemli ve kuru ortamlarda yaşayabilir, insan derisi üzerinde ve kuru yüzeylerde 3 hafta kadar canlılığını muhafaza edebilmektedir. Gıdalarda ve sularda bulunabilir.

Kimlerde Hastalık Yapar?

Acinetobacter türleri genellikle sağlıklı kişilerde hastalık oluşturmazlar, bağışıklığı baskılanmış/zayıflamış kişilerde hayatı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilirler.

Nerede Hastalık Yapar? Hangi Hastalıkları Yapar?

Acinetobacter bakterileri dış ortamlarda birçok yüzeyde canlı kalma kapasitesi nedeniyle hastane ortamlarında kolayca barınmakta ve hastane enfeksiyonlarından sıklıkla izole edilmektedir. Acinetobacter baumannii hastane kaynaklı enfeksiyonlarda en sık sorumlu olan türdür. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde bazen tek vakalar halinde bazen salgın oluşturarak hastalık yapmaktadır. Hastane kaynaklı zatürree, ventilatör ilişkili zatürree, deri ve yara enfeksiyonları, bakteriyemi (kan yoluna bakterinin yayılması), menenjit, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara neden olabilir.

Neden Sıklıkla Hastane Enfeksiyonlarına Neden Olur? Önemi Nedir?

Bu mikroorganizmanın birçok antibiyotiğe birden direnç kazanabilme yeteneği hastane enfeksiyonları açısından önemini artırmaktadır. Antibiyotiklere direnç kazanan bakterilerin tedavisi güçleşmekte ve bazen de tedavi edilemediği için ölümle sonuçlanmaktadır.

Almanya’daki Vaka

Acinetobacter baumannii Dünya’nın her yerinde bulunan bir bakteridir, bu nedenle bu bakterinin Türkiye’den dönen bir kişide bulunması önemli değildir, ancak haberlere göre tüm antibiyotiklere dirençli bir tür olması nedeniyle hastalar antibiyotiklerle tedavi edilememiş, ölümcül olmuştur, önemi buradadır.

Türkiye’de Durum

Son yıllarda Türkiye’de hemen birçok hastanede hastane enfeksiyonuna neden olan bakterilerin başında “Acinetobacter” bakterileri gelmektedir. Bu bakteriyi tedavi etmekte etkili elimizde çok az antibiyotik kalmıştır.

Ne Yapmalıyız?

Hastane enfeksiyonları özellikle epidemi haline geldiğinde hastalardan elde edilen bakterinin bulaş kaynağını belirlemek için muhtemel bulaş kaynaklarından kültür yapılıp “parmak izi veya dizileme” olarak anılan tekniklerle bulaş kaynağının belirlenmesi ve önleyici etkinliklerin gerçekleştirilmesi önemli olmaktadır. Diğer taraftan tüm sağlık kuruluşlarında ve toplumda bakterilerin direnç kazanmasını önlemek yönünde tedbirlerin alınması ve gereksiz antibiyotik kullanılmaması için bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim yapılması, enfeksiyon etkenlerinin en kısa sürede laboratuvarda belirlendikten sonra yapılacak antibiyogram testi ile etkili antibiyotiğin belirlenmesi ve tedavinin buna göre yapılması ilk alınacak önlemler arasındadır.

Düzen Laboratuvarlar Grubu olarak biz neler yapıyoruz?

Acinetobacter baumannii dahil yüzlerce farklı tür için hem biyokimyasal özelliklerin kullanıldığı konvansiyonel fenotipik identifikasyon kapasitemiz hem de ileri düzey proteomik düzeyde identifikasyon gerçekleştiren MALDI-TOF benzeri sistemlerimiz bulunmaktadır.

Bakterinin türü bulunduktan sonra antibiyotik direnç testi doktorlarımızın isteği doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

Benzer şekilde bakteri, mantar ve küf türleri için ileri düzey moleküler genetik identifikasyon yöntemlerini de hayata geçirmiş bulunmaktayız. Bakteriler için 16S rDNA, mantar ve küfler için ITS1/ITS2 DNA dizi analizi yöntemlerini rutin olarak gerçekleştirmekteyiz.

Düzen Laboratuvarlar Grubu AR-GE ekibimiz halihazırda hastane kaynaklı enfeksiyonların bulaş kaynaklarını belirleyecek ve enfeksiyon zincirinin hastane yönetimi tarafından izlenebilmesine olanak sağlayacak DNA tabanlı parmakizi analizi konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Görüşlerinizi Paylaşın