X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Sonbahar’da Alerji

Sonbahar’da Alerji

Alerji mevsimi denildiğinde insanların aklına genellikle ilkbahar ve erken yaz dönemleri gelir. Ancak bir alerji mevsimi daha var ki o da şu anda içinde bulunduğumuz sonbahar dönemidir. Bazı insanlar için serin geçen sonbahar dönemi alerjilerinin en şiddetli olduğu dönem olabilir.

Saman/bahar nezlesi olarak bilinen sonbahar alerjenlerinin en yaygın bilinen nedeni, bir ot türü olan papatyagiller sınıfına ait ambrosia (ragweed) bitkisinin polenidir. Bu bitki Ağustos ayı içerisinde çiçek açar soğuk hava onu yok edene kadar sonbahar ayları içerisinde çiçek açması devam eder. Bir bitkisi bir milyon çiçek tozu tanesi üretebilir ve rüzgârın da yardımıyla bu çiçek tozları çok uzak mesafelere kadar ulaşabilir ve sizi etkileyebilir.

Toz ve akarlarda sonbahar alerjilerinin diğer önemli etkenidirler. Diğer bir etken olan küfte sonbaharda havaların serinlemeye başlaması ve nem ile birlikte düşen ağaçların yaprakları ve bahçelerde ortaya çıkabilir. Çok küçük olan mantar, küf sporları havada dolaşır ve solunum yolu ile akciğerlere kolayca ulaşarak belirtilere neden olabilir. Bahar nezlesinin belirtileri arasında, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, göz, burun ve boğaz kaşıntısı, kontakt dermatit gibi cilt lezyonları yer alabilir. Bahar nezlesinden korunmada alınabilecek bazı tedbirlerin faydası olacaktır.

Nasıl korunmalısınız?

  • Bahar nezlenizi tetikleyen bildiğiniz alerjenden uzak durun, böyle yapmanız sizin polenlere maruziyetinizi sınırlayacaktır. Bu sizin için yapılabilecek en iyi kontroldür.

  • Ev ve arabanızda havalandırmanızı (klimanızı) çalıştırın, evinizi tozdan sık temizlik yaparak uzak tutun.

  • Açık pencere ve kapı aracılığıyla polenlerin evinize gelebileceğinin farkında olun.

  • Sonbahar alerji döneminden önce ilaç tedavisi almanız uygun olabilir. Burun spreyi ve ağız yolu ile alınan ilaçlar kullanabilirsiniz. Durumunuzun ciddiyetine göre alerji veya bağışıklık sistemi hastalıkları uzmanı doktorunuzun önereceği uzun süreli tedavi (immünotereapi) semptomlarınızın sıklığını ve ciddiyetini azaltabilir.
    http://www.iqair.com
    http://solutionsforyourlife.ufl.edu

 

Görüşlerinizi Paylaşın