X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Sıcak Çarpmasına Dikkat!

Sıcak Çarpmasına Dikkat!

Bu yaz sıcak geçiyor. Dünya küresel ısınmanın da etkisiyle benzeri görülmemiş sıcaklık değerlerine tanıklık ediyor.

Uzmanlar açık havada kalacaklara ve egzersiz yapacaklara sıcaklık değerleri konusunda önerilerde bulunurken 25 santigrad dereceyi sınır olarak vurguluyorlar. 25 santigrad derecenin üzerinde sıcaklıktan korunmak için dikkatli olunmasının, 27.8 santigrad derecenin üzerinde azami dikkat gerektiğinin, 29.4 santigrad derecenin üzerinin ise tehlikeli olduğunun altını çiziyorlar.

Bu sıcaklıklara yüksek nem de eklendiğinde, terin buharlaşması zorlaşacağından sıcağa bağlı risklerin artacağı unutulmamalı!

Bu sıcaklık değerlerinde ve yüksek nemde özellikle yaşlıların, çocukların, kilolu kişilerin, şeker, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastalığı gibi sorunları olanların dışarda, açık havada olmaktan kaçınmaları lazımdır!

Sıcaklarla başa çıkmak için 3 temel ilkeye uyalım:

Serin kalalım               Sıva Alalım        Güncel bilgileri takip edelim

Serin kalmak için:

Uygun giyinelim: Hava aldıran, hafif, vücuda yapışmayan, terletmeyen,  pamuklu, açık renkli giysiler tercih edelim. Geniş siperli koruyucu şapka ve güneş gözlüğü takalım.

Yaşadığımız mekanları serin tutalım: Klimalı ortamlarda bulunma imkanı yoksa sık sık duş alalım.

Dış mekan aktivitelerimizi sınırlayalım: Yaz aylarında açık havada bulunmak ve egzersiz yapmak için en uygun saat sabah 10’dan önce akşam 6’dan sonradır. Sık sık gölgede dinlenmeyi unutmayalım. Zorlanma anında egzersize son verelim.

Güneşten korunalım: Şapka ve gözlüğe ek olarak cildimizi geniş spektrumlu, hem UVA, hem de UVB filtresi içeren güneş koruyucu kremlerle mutlaka güneşten koruyalım. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce 15 faktör ve üzerinde koruma etkinliğine sahip kremimizi sürelim. Yine de bu kremlerin etki süresinin sınırlı olduğunu bilelim.

Yeterli sıvı aldığımızdan emin olmak için:

Susamayı beklemeden su içelim.

Günlük ortalama 2-3 litre su içelim.

Şekerli içeceklerden, alkolden ve fazla kafeinden uzak duralım. Çok soğuk içeceklerin midede kasılmaya sebebiyet vereceğini unutmayalım.

Egzersiz yapacaksak; egzersiz öncesinde, egzersiz sırasında ve sonrasında mutlaka su içelim.  

Yazın her zamankinden fazla kaybettiğimiz tuzları yerine koymak için mineralli sular içelim.

Güncel bilgileri takip etmek için:

Yaşadığımız bölgeye ait hava durumu haberlerini günlük, haftalık, aylık veriler hakkında bilgi sahibi olacak biçimde takip edelim.

Sıcak çarpması hakkında bilgi sahibi olalım. Zira yüksek sıcaklığa maruz kalmanın en korkulan sonucu sıcak çarpmasıdır. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde, yüksek sıcaklık değerlerine maruz kalmak, vücudun sıcaklık ayarı dengesini ve sıcaktan korunma mekanizmalarını bozar. Bunun sonucunda sıcak çarpması görülebilir.

Sıcak çarpmasının belirtileri :

  • Yüksek ateş
  • Aşırı terleme
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Baş dönmesi, bulantı hissi, kusma
  • Sıcak, ağrılı ve kuru deri
  • Kas krampları, kasılmalar
  • Çarpıntı
  • Uykuya eğilim
  • Zamanında ve doğru müdahale edilmezse bilinç kaybı ve koma

Bu belirtiler ortaya çıktığında acil tıbbi yardım talebinde bulunmak gereklidir!

Çok önemli ve asla gaflete düşülmemesi gereken bir konu da; park edilmiş arabada hiçbir koşulda, çok kısa süreliğine ve camlar aralık bile olsa, bebeklerin, çocukların, yaşlıların ve evcil hayvanların bırakılmamasıdır! Arabadan çıkarken; özellikle arabada uyumuş bebeklerin, çocukların mutlaka bizimle birlikte arabadan ayrıldıklarından emin olalım!

 

Görüşlerinizi Paylaşın