X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Nörolojik hastalıkları anlamak yolunda bir devrim- Beyin organımsıları

Nörolojik hastalıkları anlamak yolunda bir devrim- Beyin organımsıları

ABD Ohio Devlet Üniversitesinden bir grup bilim insanı, 5 haftalık embryonik insan beyninin neredeyse birebir genetik eşdeğerini üretmeyi başardıklarını duyurdular. Fetüs beynindeki hücrelerin %98 ine sahip olmasına rağmen, teknik olarak üretilen bu hücre gruplarına tam olarak beyin denemese de “beyin organımsı” gibi bir terimle adlandırılabilirler.

Laboratuvar ortamında petri tabaklarında cilt hücrelerinden üretilen bu hücreler, insan beyin dokusu. 2-3mm uzunluğundaki bu doku parçacıkları araştırmacıların başta ilaç deneyleri olmak üzere sayısız araştırma yapabilmelerine uygun modeller. Özellikle orta beynin varlığı, buradaki patolojilerle seyreden Parkinson'la ilgili çalışmalar için umut vadediyor. Alzheimer, otizm, şizofreni, epilepsi, travmatik beyin hasarları, travma sonrası stres bozukluğu gibi bir çok nörolojik hastalıkların ortaya çıkması engellenebileceği gibi, dünya üzerinde bu hastalıklardan mustarip milyonların tedavisi gerçekleşebilir.

Laboratuvarda üretilmiş bu "mini beyin" insan fetüs beyninin hemen hemen tüm özelliklerini taşımakta. Optik siniri oluşturacak nüvenin varlığı ve orta beyin bölgesindeki kıvrılma da dahil.

Benim beynimin minyatürü de üretilebilir mi?

Teknik olarak, bir yere kadar evet. Kişinin cilt hücreleri kullanılarak, kişinin genetik materyaline sahip embronik bir beyin organımsı üretilebilir. Ancak bunun tam gelişmiş bir beyne dönüşmesi, gerekli damar, sinir ağının oluşması, uygun sinyal uyarıların tamamının sağlanması henüz laboratuvar şartlarında mümkün değil.

Beyin organımsılarının bilinç ya da zekaya sahip olmaları mümkün mü?

Bu hücrelere herhangibir duyusal uyaran olmadığı ve sinir hücreleri arasındaki sinaptik bağlantılar mevcut olmadığı için bilinç veya zeka varlığından sözedilemez.

Teorik olarak, beyin organımsıları ileride insan beynine sahip yapay zeka makinelerinin nüvesi olabilir mi?

Duyusal uyarılar ve sinaptik bağlantılar kurulması mümkün olabilirse, bu bilimkurgusal senaryo uzak bir hayal olsa da, imkansız değil.

Kaynak:
http://edition.cnn.com/2015/10/06/health/pioneers-brain-organoids/index.html- 

 

Görüşlerinizi Paylaşın