X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Metanol Zehirlenmesi

Metanol Zehirlenmesi

Türkiye'de Ekim ayı içerisinde sahte içki sebebiyle 60'tan fazla kişi yaşamını yitirdi. Ülkemizde son yıllarda evde hobi ve kişisel kullanım amaçlı alkollü içki üretiminde artış olduğu ve buna bağlı olarak da kaçakçılığın arttığı biliniyor.

Bir grup, hobi olarak içkiyi geleneksel metodlarla evinde şekerli meyvelerden ürettiği alkolü damıtarak yapmayı tercih ederken, sayıca çok büyük bir kesim, piyasadan alkol bularak içki yapmak yolunu tercih etmektedir.

Bir tahıl alkolü olan etil alkol, gıda amaçlı ve içki yapımında kullanılmasın yanında tıpta da yaygın olarak kullanılmaktadır. Pandemi döneminde dezenfektan olarak kullanılan etil alkolün tüketimi önemli ölçüde artmıştır.

Odun talaşının distile edilmesi ile elde edilen metil alkol ise çeşitli endüstri ve sanayi kollarında kullanılmaktadır. Metil alkolün buharına maruz kalınması ya da cilde temas etmesi halinde bile zehirlenmelere yol açabilmektedir. Metil alkol (metanol) maruziyetinde; baş ağrısı, baş dönmesi, ajitasyon, koma hali, kısmi ya da tam görme kaybı ve hatta ölüme kadar giden sonuçlar görülebilir.

Metanol kendisi ana yapı olarak toksik değildir, toksisitesinin nedeni metanolun karaciğerde alkol dehidrojenaz enzimi ile formaldehit ve formik asite dönüşümüdür. Formik asit birikimi klinik semptomların ortaya çıkmasına neden olur, formik asidin ölümcül toksitesi vardır.

Etil ve metil alkolün kimyasal analiz yapılmadan ayırt edilmesi neredeyse imkansızdır. Hayatını kaybeden insanlar ya birilerinin yaptığı sahte içkiyi alıp tüketiyor ya da birilerinin piyasaya etil alkol olarak sürdüğü metil alkolü alıp evde yaptığı içkisine karıştırmaktadır.

Piyasada etil alkole erişimine yönelik denetimlerin artması nedeniyle, kontrolsüz ve yeraltı üretimi alkolün kullanımında artış olmuştur. Etil alkole erişimde zorluk yaşayan, insan sağlığını hiçe sayan rantiyeci yapılar, daha kolay yollardan ucuza ulaşabildikleri metil alkolü sahte beyanlarla piyasaya sürmektedirler. .Bu yapılar o kadar rahat hareket edebilmektedirler ki, etil ve metil alkolü birbirinden ayırt edebilecek deneyime sahip olan bir kuruma metil alkolü, etil alkol olarak pazarlamaktan imtina etmemişlerdir. Kurum içi kullanım için hazırladığımız dezenfektan için piyasadan aldığımız etil alkolün, kontrol analizinde metil alkol olduğu tespit edilmiştir. Yanlış beyan ile insan sağlığını tehdit etmekten çekinmeyen kişiler için gerekli girişimler yapılmıştır.

 

Görüşlerinizi Paylaşın