X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Aşı İle İlgili Merak Edilen Sorulara Cevaplar

Aşı İle İlgili Merak Edilen Sorulara Cevaplar

  1. Aşıların yan etkileri nelerdir ve uzun vadeli yan etkilerin ne olabileceğini bilmek mümkün müdür?

Enjeksiyon bölgesinde ağrı veya hassasiyet içeren bir dizi hafif ila orta dereceli yan etki var ve bu her aşıda olabilir. Kızarıklık ve şişlik yaygın değildir. Bazı hastalar farklı derecelerde ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi daha fazla sistemik semptom yaşayabilirler. Ancak hepsi 1-2 gün içinde düzelir.

Uzun vadeli yan etkiler, henüz bilinmemektedir. Açıkçası  uzun vadeli yan etkilerin ne olabileceğini tanımlamak için yeterli kanıt toplanamamıştır.

  1. Genel nüfusun yüzde 70'inden daha azı aşıyı yaptırsa bile aşı olursam korunur muyum?

Aşının ciddi hastalık veya ölüm riskini azalttığına dair çok güçlü kanıtlar vardır. Ama aşı ile çok hafif bir COVID-19 enfeksiyonu olması hala mümkündür.

  1. Bir aşının ne kadar süreyle koruduğunu biliyor muyuz? Her yıl aşı olmak zorunda mı kalacağız?

Etkilerin ne kadar süreceğini henüz bilmiyoruz. Tüm diğer yöntemlerine devam etmemiz gerekecektir. Ne kadar süre korunabileceğimizi bize zaman gösterecek. Önümüzdeki yıl  klinik araştırmalara kaydolan kişilerin yıllık değerlendirmeleri ile daha net bir fikrimiz olabilir. Maalesef mevsimsel soğuk algınlığına ve virüslere karşı doğal bağışıklıkla, etkinin geçip geçmediğine bağlı olarak, bir yıl içinde tekrar aşı yapılmasına ihtiyaç duyabileceğimiz bir olasılık var.

  1. İnsanlar aşı olsalar bile virüsü başkalarına geçirebilirler mi?

Eğer aşı hastalığı önleyemiyor ama sadece ciddi seyretmesini önlüyorsa evet bulaştırıcılık mümkün olabilir. Bu nedenle, nüfusun çoğunluğu aşılanana kadar muhtemelen maske takmaya devam etmek ve bazı fiziksel mesafe kısıtlamalarına uymamız gerekecek.

  1. Küresel bir pandemi olmasaydı, bu acil durum onayı ile karşılaştırıldığında mRNA aşısına ne kadar ek test yapılırdı?

Gerçek şu ki, bu çok hızlı bir süreç oldu. Ancak bunun bir kısmı, aşı geliştirme süreci iyileşmiştir. Bununla birlikte, testin büyük kısmı birinci faz, ikinci faz ve üçüncü faz çalışmalarını yapmaktır ve bunlar, özellikle de bazen tamamlanması yıllar alabilen çalışmalardır. Ama bu sene çalışmaları üst üste yaparak hızlandırmayı başardılar. Pandemi yaşandığı için de hasta olunma ve ciddi hastalığa geçiş ve hafif seyretmeyi gösterebildikleri vaka sayısına hızla ulaşabildiler.

Normal şartlarda gözden geçirme süreci daha uzun sürebilirdi ama FDA, pandeminin ortasında olduğumuz için gerekenden daha fazla veriye ihtiyaç duymayacağını ve ara onay vereceğini açıklayarak formaliteleri hızlandırdı. Ama yine de onaylama konusunda çok dikkatli olduklarını düşünüyorum.

  1. Belirli hastalıkları olan veya belirli ilaçları kullanan ve aşı OLMAMASI gereken kişiler var mı? Hamileyken almak güvenli midir? Emzirirken?

Gıda, ilaç ve aşılara karşı şiddetli alerjik reaksiyonları olan kişilerin, bu konuda daha fazla bilgi edinene kadar aşıyı olmayı ertelemeleri gerektiğini biliyoruz. HIV ile yaşayan kişileri Pfizer aşı denemelerinde gönüllü olarak kabul ettikleri için  immün yetmezliği olan bireyler hakkında kesinlikle bilgi sahibiyiz. Ancak hamile kadınlar hakkında bilgimiz yok ve 12 yaşın altındaki çocuklar hakkında da bilgimiz yok. Ancak daha önceki inaktif aşıların bu gruplarda kullanılabilirliğini biliyoruz. Farklı olmayacğını umuyoruz

 

Görüşlerinizi Paylaşın