X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

2019 Nobel Ödülleri

2019 Nobel Ödülleri

2019 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü: Hücrelerin farklı oksijen seviyelerine karşı geliştirdikleri uyum mekanizmalarının moleküler temellerini aydınlatan üç bilim insanı William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza arasında paylaştırıldı. Bu mekanizmanın fizyolojisinin anlaşılması, patolojilerin düzeltilmesinde, bazı durumlarda mekanizmanın aktifleştirilip bazı durumlarda bloke edilmesiyle tedavi stratejileri geliştirilmesinde rol oynayacaktır.

2019 Nobel Fizik Ödülü: Evrenin evrimi ve dünyanın kozmostaki yeri kavramlarının anlaşılmasına sağladığı katkılardan dolayı üç bilim insanına verildi.

Ödülün yarısını alan James Peebles Büyük Patlama'dan sonraki kozmik mikrodalga arka plan ışımasının varlığına yönelik saptamasıyla evrenin yaşı, şekli ve içeriğine ilişkin bilgiler elde edilmesinin yolunu açtı. Ödülün diğer yarısının sahipleri Michel Mayor ve Didier Queloz ise güneş sisteminin dışındaki ilk gezegenin keşfini gerçekleştirdiler. Didier Queloz, Cambridge Üniversitesi’nde ışık seviyesinin gürültü ölçümünü gerçekleştirmek gibi büyük bir başarıya imza atan değerli Türk Fizikçi Mete Atatüre’nin çalışmakta olduğu bölümün profesörlerinden.

2019 Nobel Kimya Ödülü: Lityum iyon pillerinin geliştirilmesindeki katkılarından dolayı John Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino’ya verildi. Bu piller hayatımızı kolaylaştıran kablosuz teknoloji araçlarının bel kemiği olmanın yanı sıra güneşten, rüzgardan elde edilen enerjinin depolanmasını sağlayarak, yenilenebilir enerjinin dünyayı fosil atıklardan arınmış bir hale getirmesinde kilit rol oynamaktalar.

2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödülleri:

2019 Nobel Edebiyat Ödülü “insan deneyimini öznelliği ve çevresiyle, dili dâhiyane bir şekilde kullanarak işleyen etkili eserler yarattığı” gerekçesiyle Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verildi.

2018 yılında Nobel Edebiyat ödülü verilmediğinden, o ödül de bu yıl verildi. Ödülün sahibi Polonya’lı Olga Tokarczuk oldu. Ödül komitesi karar gerekçesini; “yazarın ansiklopedik bir tutkuyla birlikte yaratıcı öykücülüğünün sınırları aşmasını bir yaşam formu olarak sunması” olarak açıkladı. 

2019 Nobel Barış Ödülü: 2018’de Etiyopya Başbakanı seçildikten sonra komşusu Eritre ile sınır anlaşmazlığını çözmeye ve barışa yönelik kararlı, birleştirici ve uluslararası uzlaşıya açık çalışmaları sebebiyle Abiy Ahmed ‘e verildi.

2019 Nobel Ekonomi Ödülü: Michael Kremer, Abhijit Banerjee ve Esther Duflo’ya küresel açlıkla savaşmak için geliştirdikleri yeni yaklaşımlar ve güvenilir, uygulanabilir, sonuç getiren çözüm önerileri sebebiyle verildi.

 

Görüşlerinizi Paylaşın