X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

2018 Nobel Ödülleri

2018 Nobel Ödülleri

Tıp ve Fizyoloji:

Ödül James Allison ve Tasuku Honjo’ya kanser tedavisinde bağışıklık sisteminde frenleyici proteinleri hedef alan “immun checkpoint tedavisini’’ keşfetmeleri nedeniyle verildi. Bağışıklık sistemine ait T hücreleri, yüzeylerinde gerekli olmadığında bağışıklık cevabın gelişmesine engel olan 'Frenler' taşırlar. Kanser hücreleri bu frenleri kullanarak T hücrelerini kandırırlar; çoğalmaya, yayılmaya devam ederler.  
Allison ve Honjo'nun çalışmaları, CTLA-4 ve PD-1 isimli fren proteinleri hedef alan ve onları inhibe ederek kanser hücrelerinin yeniden tanınmasına imkan veren “immun checkpoint tedavi’’nin gelişmesini sağlamıştır.

Kimya:

Frances H. Arnold, George P. Smith and Sir Gregory P. Winter
 
Ödül evrimin temel prensipleri olan genetik değişim ve seçilimi kullanarak insanlığın “kimyasal” sorunlarına çare olabilecek ürünler geliştiren bilim insanlarına verildi. Ödülün yarısını alan Frances H. Arnold bazı enzimlerin yönlendirilmiş evrimini sağlayarak çevre dostu ilaç ve biyoyakıtlar üretti. Ödülün diğer sahiplerinden George P. Smith bakterileri enfekte eden virüsleri kullanarak yeni proteinler oluşturmayı başardı. Sir Gregory P. Winter, ise bu yöntem üzerinden toksinleri nötralize eden, otoimmun hastalıkları ve metastatik kanserleri tedavi etme potansiyeline sahip antikorlar üretti. Bu yöntem ile elde edilen ilk ilaç (adalimumab) 2002’de romatoid artrit, sedef hastalığı ve inflamatuvar bağırsak hastalığı tedavisinde kullanılmak üzere onaylandı.

Fizik:

Ödül, lazer fiziği konusunda çığır açan buluşlarından dolayı üç fizikçiye verildi. Ödülün ½’sini alan Arthur Ashkin partikülleri, atomları, bakterileri, virüsleri lazer ışığı ile hareket ettirip zarar vermeden tutmaya imkan veren optik cımbızları keşfetti ve bunların çeşitli biyolojik sistemlerde kullanılmasına önayak oldu. Gérard Mourou ve Donna Strickland ise yüksek yoğunlukta, ultra kısa optik sinyaller geliştirdiler ki, bu sayede başta göz cerrahisi olmak üzere bir çok alanda devrimsel değişiklikler yaşandı.

Barış:

Ödül, cinsel saldırının bir savaş silahı ve suçu olarak tanınıp mücadele edilmesine kendi hayatlarını adayan, Kongo’lu jinekolog Denis Mukwege ve Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi, kendi de savaş mağduru olan Ezidi Nadia Murad arasında paylaşıldı.

Ekonomi:

Ödül, William D. Nordhaus ve Paul M. Romer arasında iklim değişikliğini ve teknolojik inovasyonları uzun vadeli makroekonomik analize entegre etmeleri ve sürdürebilir ekonomik gelişmeye yönelik metodlar ortaya koymaları sebebiyle paylaşıldı.

 

Görüşlerinizi Paylaşın