X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Milli Birlik ve Beraberlik

Milli Birlik ve Beraberlik

Dünya genelinde, son dönemde yaşanılan iç ve dış tehditler ülkemizde de yaşanmakta ve “Birlik” kavramının sadece ulusal tabanlı değil uluslararası tabanlı olmasının gerekliliğini bir kez daha göstermektedir. Başbakan Binali Yıldırım’ın 10 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye İhracatçılar Meclisi istişare toplantısında, ulusal birliğe yönelik dile getirdiği “Önümüzde güzel günler var, yarınımız bugünümüzden güzel olacak. Bizi tekrar hırslandıran 15 Temmuz’dur. 15 Temmuz Türkiye’nin yeni bir ufka doğru yol aldığı günlerin başlangıcıdır. Birçok konuda millet uyanmıştır, noktayı koymuştur, verdiği mesaj şudur: Birliğimizi, beraberliğimizi bozacak hal ve hareketlerden vazgeçin. Söz konusu memleket ise gerisi teferruattır*, memleket meselelerini uzlaşın konuşun.” görüşlerine katılmamak mümkün değildir.

Uluslararası birlik kavramı İkinci Dünya Savaşı yıllarında İtalya’da sürgünde bulunduğu Ventotene Adası’ nda Altiero Spinelli tarafından sigara paketlerinin üstüne yazılan ve Avrupa ülkelerinin bir daha birbirleriyle savaşamayacak şekilde birbirlerine bağlanmasını amaçlayan notlarla ortaya atılmıştır. Ventotene Manifestosu olarak adlandırılan bu felsefe Avrupa Parlamentosu’nun kuruluş taslağı olarak kabul edilmiştir (31 Ağustos 1984). Spinelli’nin ölümünden 30 sene sonra Avrupa Birliği’ne sonradan özel şartlarla katılan ülkeler arasında bulunan İngiltere’de, Birlikten ayrılmanın tercih edildiği oylamadan hemen sonra, pişmanlık kavramının ortaya çıkması, bugün İngiltere ile sosyal ve ticari ilişkileri sürdürebilecek, belki Ukrayna ve Türkiye için de uygulanabilecek formüller aranması için Birliğin gerekliliğinin hatırlatıcısı olmuştur.

Ülkemizde de 15 Temmuz 2016 gecesi halk, silah gölgesinde dayatma rejim yerine, seçimle gelmiş yönetim istediğini net bir şekilde göstermiş, aynı gece “birlik” kavramı TBMM ile simgelenmiş ve 7 Ağustos tarihindeki Yenikapı mitinginde de dile getirilmiştir.

Şimdi yapılması gereken ülke içerisinde sağlanan birlik ve dayanışma ruhunu uluslararası platforma taşımaktır. Avrupa Birliği direnç gösterse de bu birlik için gereken koşulların oluşturulması ulusal birliğimizi güçlendirip sürdürülür kılacaktır.

Demokratik haklar ve özgürlükler çerçevesinde Birlik, beraberlik ve kardeşlik dolu günler beklentisiyle, nice bayramlara…

*Mustafa Kemal Atatürk’ün işgal günlerinde dile getirdiği bu cümle, geçmiş yıllarda Orgeneral Büyükanıt tarafından da tekrarlanmıştır.

Bu yazı 29 Ağustos 2016 tarihinde kaleme alınmıştır.

 

Görüşlerinizi Paylaşın